sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Kelailua, oleilua ja opiskelua.

Pahoittelut päivitysvälin venähtämisestä. Opiskelusta on vuodenvaihteen jälkeen tullut ihan oikeasti intensiivistä. Viimeisenä pakollisena käyty ekologia oli hyvä kurssi ja hyvällä tavalla työläs, ja ensimmäiset valinnaiset jatkuvat toivottavasti samalla tyylillä.

Ennen kuin unohdan, niin tähän väliin Kela-neuvo. Suomi katkaisee sosiaaliturvan kaikilta jotka muuttavat maasta yli puoleksi vuodeksi. Islannin sosiaaliturvaan pääsee normaalisti kuuden kuukauden maassa asumisen jälkeen. Pohjoismaalaisen on kuitenkin mahdollista päästä kohdemaan sosiaaliturvan piiriin heti, kunhan lähtömaasta toimitetaan kohdemaahan E104-lomake. Tätä ei kuitenkaan lue missään, eikä kukaan osaa siitä kertoa. Meidän tapauksessamme molempien maiden sosiaalivirkailijat olivat asian suhteen aivan hukassa ("Ei näistä sosiaaliturvasopimuksista kukaan mitään tajua." -Kelan täti), kunnes lopulta useamman kuukauden selvittelyn jälkeen jostakin löytyi henkilö, joka osasi kertoa meille miten tätä oikein ajetaan. Emme siis jääneet sosiaaliturvattomiksi, vaikka hetken aikaa sitä pelkäsimme.

Joululoman aikainen ero tuntuu lähentäneen ihmisiä. Kenties todella tajusimme kuinka paljon olemme alkaneet toisistamme pitää. Vuoden ensimmäiset viikot ovat olleet hyvin sosiaalisia, ja nyt kun ryhmä jakautuu valinnaiskurssien vuoksi kahtia, yritämme jatkaa samalla mallilla. Muutaman kaverin kanssa olemme löytäneet uimahallin kuumavesialtaan, jossa tulee rypistyttyä useampana iltana viikossa.

Islanti hullaantui täysin miesten käsipallon MM-kisoista. Valitettavasti kotijoukkueen tie ei kantanut loppuotteluihin asti, mutta vietimme muutaman varsin hauskan illan katsoen matseja pubissa. Kävi ilmi että englantilainen urheiluhullu on aina englantilainen urheiluhullu, vaikka asuisikin Islannissa ja katsoisi käsipalloa jalkapallon sijaan. Kukaan ei kuitenkaan heittäytynyt huligaaniksi.

Ensimmäisellä viikolla päästiin harjoittamaan rakentavaa murtovarkautta, kun Punaisen Talon naapurissa asuva opiskelukaveri lukitsi itsensä ulos. Onneksi kämppiksensä, joka ei tullut ensimmäiselle kurssille, oli jättänyt tuuletusikkunansa auki. Eräs murtovarasjengin jäsenistä on taiwanilaisille sukujuurilleen uskollisena sekä pieni että ketterä, joten onnistuimme punnertamaan hänet ikkunan kautta sisälle, ja ovi saatiin auki rikkomatta paikkoja.

Islannin talvisää on uskomattoman ailahteleva. Välillä hirveät lumikinokset, seuraavana päivänä täysi kevät ja vettä sataa. Tällä hetkellä on valitetttavasti jälkimmäinen tilanne. Tuuli on kova melkeinpä jatkuvasti, lentokoneet lentävät vain satunnaisesti. Onneksi en ole hetkeen lähdössä mihinkään.

Ei kommentteja: